+359 884 287627 malykzograf@malykzograf.com

Даряването „на ползу роду болгарскому“ е трайна черта на нашия народ. Тя ни озарява с духовност, приповдигнатост и патос както кирилските знаци, както посланията и мъдростта от българската книжовност.

Разкажете ни за това как Вашият житейски път Ви доведе до Фонд „13 века България“?

Моят житейски път ме доведе съвсем естествено във Фонда. Бях на сцената 30 години и по стечение на обстоятелствата, здравословни причини, я напуснах. 8 години работих като заместник кмет на район Триадица. Отговарях за Образование, Култура, Социални дейности и Спорт. За няколко месеца прекъснах дейностите в България, защото заминах при дъщеря си в Ню Йорк.

Върнах се и тъй като „не мога да стоя мирна” отидох във Фонд „13 века България“. С огромна радост срещнах там г-н Митко Тодоров, който е добре познат на интелигенцията в България.Той  направи най-силният театър в държавата- „Армията”, а след това беше заместник министър на културата.Радостта ми беше заради това, че е много хубаво да работиш с човек, с който винаги „си дишал един и същи въздух“ въздуха на театъра и изкуството. И така вече втора година работя с огромна радост във Фонда и в сътрудничество с г-н Тодоров.

Разкажете ни повече за основната дейност на Фонда?

Основната дейност на Фонда е изключително свързана с Българската култура. С нейното подпомагане във всеки смисъл и аспект. Аз съм експерт по Вътрешни програми и проекти, което ще рече, че всички проекти, които идват при нас с каквато и да е молба за подкрепа в областта на изкуството, биват преглеждани  от мен и докладвани на вниманието на изпълнителния директор г-н Тодоров, който има последната дума за стойността  на проекта. След това проектът  се представяна Управителен съвет, в който членуват много министри и зам. министри и там се взима крайното решение за всеки проект.

Как станахте официални партньори на Фондация „Малък Зограф“? Какво Ви привлече в идеологията на конкурса?

Г-н Иван Иванов дойде един ден, насочен към мен, защото става въпрос за Български проект. Със сълзи на очи ми разказа колко трудно Фондация „Малък Зограф“ получава подкрепа.

Фондацията  е единствената в нашата държава, която е успяла да издейства статут на Световен конкурс на своята идея за детски рисунки, а именно Световен конкурс за детска рисунка за деца от 4 до 18 годишна възраст.

Г-н Иванов не можеше да говори от вълнение. На доста места не им бяха оказали подкрепа.За мен няма нещо по-прелестно и по-прекрасно от децата, от тяхната непосредственост  и неподправеност. Не харесвам идеята да им вменяваме вини, защото те се раждат абсолютно чисти и после се превръщат в нещо- добро или лошо, благодарение на нас – възрастните. Трябва да правим всичко възможно, за да могат  те да поемат по правилния път в живота.

Идеята за този конкурс е точно такова събитие – подпомагащо и водещо. Участвайки в него и спечелвайки награда, те се вдъхновяват, това им вдъхва вяра, кара ги да оценяват себе си и да обичат изкуството.

Бях възхитена от предложението на г-н Иван Иванов и  разказах на г-н Тодоров. За моя радост нямаше нужда дълго да го убеждавам в прекрасността на тази идея. Той остана във възторг. Моментално се състоя среща и се уточни партньорство за 3 години напред между нас и Фондацията. Това се случи миналата година.

Пепи Боянова, президент на Фондацията, ни сподели, че има мечта да бъде отворен Национален Музей за детски рисунки? Вие бихте ли подкрепили такава инициатива?

Всъщност г-н Тодоров даде тази идея. Каза, че е правилно в София да има такава сграда, терен само за детските рисунки. Трябва повече хора да могат да ги виждат. По този начин децата ще чувстват оценката на своята работа и ще бъдат мотивирани. Такава зала ще има!

С кои свои постижения се гордеете най-много?

Относно кариерата си: Изиграла съм много хубави роли. Имах огромният шанс да изиграя не един, а 3 „Шекспир“-а и много други прекрасни роли.

Когато прекратих и се запътих към кметството, всички ме питаха как ще премина от Изкуството в една административна работа. Уверявам Ви, че почти нищо административно нямаше. Работата ми беше ежедневен контакт с всички деца, учители и директори на учебните и детски заведения. Ние актьорите сме заредени с това чувство, че трябва да радваме хората. В общината това не се промени. Хората имат неприятното усещане, че в администрацията се държат некоректно с тях. Затова се стараех да помагам във всички тежки моменти на нужда на гражданите и бях оценена.

Разкажете за ваши идеи, които сте успели да реализирате?

Те са много и значими. Например  големите празници, организирани от общината в любимия ни Южен парк, празникът „Бебе на месеца” за майките, родили и получили документа за раждане на рожбите си в нашия район, събития във връзка с подготовката на малките за безопасност в движението по пътищата и много други, които създаваха радост у хората.

Благодарение на дейността на Фонд „13 века България“, творци от цяла България имат възможността да покажат въображение и креативни умения.  Благодарим на дейностните му сътрудници!